TNT Express sleutelt voor de derde keer in vier jaar aan het beloningsbeleid. In deze ronde willen commissarissen het voor bestuurders onder andere makkelijker maken om meer gratis aandelen in het bedrijf te krijgen.
Behalve het toekennen van extra gratis aandelen willen commissarissen aan topman Tex Gunning en zijn financiële rechterhand Maarten de Vries ook meer prestatieaandelen kunnen toekennen.
Dat moet in 2015 worden opgetrokken naar een tegenwaarde van één basissalaris. Volgens het Hoofddorpse bedrijf is deze wijziging vooralsnog eenmalig.
‘Toekomstige additionele toekenningen zullen alleen in overweging worden genomen als onderdeel van een nieuw beloningsbeleid’. Daarmee hint president-commissaris en oud-Unilever-topman Antony Burgmans op een mogelijke nieuwe aanpassing na dit jaar.
Bonusaandelen
De voorgestelde wijzigingen blijken uit de agenda voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering die TNT Express maandagavond publiceerde. Aandeelhouders mogen op 8 april een oordeel vellen over de nieuwe beloningsplannen.
Op dit moment kunnen bestuurders afhankelijk van het halen van bepaalde doelstellingen (jaarwinst, operationele kasstroom, klanttevredenheid en duurzaamheid) nog maximaal de helft van hun basissalaris in prestatieaandelen verdienen.
Het vaste salaris van Gunning ligt op 750 duizend euro. De Vries is sinds juli 2014 verantwoordelijk voor de financiën van de pakkettenbezorger en zit op 500 duizend euro.
Na drie jaar krijgen bestuurders vervolgens voor ieder aandeel dat ze dan nog in bezit hebben, een gratis bonusaandeel.
Asymmetrisch
Die zogeheten ‘matching’-regeling willen commissarissen nu uitbreiden en ook openstellen voor aandelen die bestuurders met eigen geld aanschaffen. Nu nog geldt deze alleen voor aandelen die uit de jaarlijkse bonustoekenning rollen.
In de praktijk kan het bijvoorbeeld als volgt uitpakken. Stel bestuursvoorzitter Gunning koopt voor 400 duizend euro aandelen TNT Express. Bij de huidige beurskoers van 5,52 euro krijgt hij dan ruim 72 duizend aandelen in zijn overzicht bijgeschreven.
Als hij deze aandelen na drie jaar nog altijd heeft, geeft het bedrijf hem eenzelfde aantal aandelen cadeau.
Hieruit blijkt direct het asymmetrische karakter van de regeling. Ook als de beurskoers in die periode zou halveren, ontvangt Gunning ruim 72 duizend nieuwe aandelen. Gewone beleggers zullen de waarde van hun pakket onder dit scenario wel gewoon door twee zien gaan. Voor deze bonusaandelen hoeven bestuurders geen prestatiedoelstellingen te behalen.
De regeling is in feite een potentiële winstverdubbelaar en verliescompensatie in één.
Complexer
Volgens commissarissen hebben ‘verscheidene stakeholders verzocht om bestuurders een minimum aantal aandelen in het bedrijf te laten aanhouden’, zo schrijft Burgmans in een korte toelichting op de plannen van hem en zijn collega-commissarissen.
Hij wilde eigenlijk pas in 2017 met een regeling komen om het management sneller een aandelenbelang te laten opbouwen, maar heeft dit nu toch twee jaar naar voren gehaald. Ook het feit dat recent tientallen nieuwe managers zijn weggeplukt bij concurrent DHL en Philips zal een overweging zijn geweest voor Burgmans.
De twee nieuwe beloningselementen die de pakkettenbezorger wil introduceren maken het beloningsbeleid niet alleen complexer en minder afhankelijk van de daadwerkelijke bedrijfsprestaties.
Ook gaat de maximale beloning omhoog. Terwijl Gunning momenteel nog maximaal anderhalf keer (ofwel 1,125 miljoen euro) zijn basissalaris kon bijverdienen via een jaarbonus en een lange termijn bonus, gaat die verhouding nu naar twee keer het basissalaris.
Dit is overigens nog zonder rekening te houden met de gratis aandelen die hij kan toucheren.
Lange adem
Vorige week liet Tex Gunning bij het ontvouwen van zijn marsroute richting 2019 weten dat er voor het strubbelende bedrijf geen snelle oplossingen zijn. De komende drie jaar hoeven beleggers nog niet op drastische verbeteringen van de resultaten rekenen.
Het concern verwacht dat de moeilijke marktomstandigheden in 2015 aanhouden, vooral in de voor het bedrijf belangrijke West-Europese markt. In probleemlanden als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië heeft het bedrijf last van felle concurrentie.
Pas vanaf 2016 wordt een verbetering verwacht. Vanaf dat jaar moet de omzet minimaal gelijke tred houden met de groei van de economie.
Voor de periode na 2018 mikt TNT Express op een aangepaste winstmarge van 8 tot 10 procent op de internationale activiteiten (over heel 2014 was dit 4,6 procent) en van 4 tot 5 procent (2,6 procent) op de binnenlandse activiteiten.